Λικέρ βύσσινο

Λικέρ βύσσινο

Η χρήση του παραδοσιακού τσίπουρου στην βιομηχανία ποτών (ποτοποιία), απαγορεύεται, αλλά στα νοικοκυριά  ήταν και ακόμα  είναι το βασικό συστατικό για την παραγωγή των σπιτικών ηδύποτων  (λικέρ). Χρησιμοποιούνται  βύσσινο, μανταρίνια, κράνα, καρυδάκια, κυδώνια και όποιο άλλο φρούτο έχει χρώμα και άρωμα. Φυσικά για την παρασκευή λικέρ πρέπει να χρησιμοποιούμε τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, γιατί η μυρωδιά του σκεπάζει τα αρώματα του φρούτου. Να λοιπόν μια συνταγή για λικέρ όπως την εφαρμόσαμε.

Λικέρ βύσσινο:
1 κιλό βύσσινα
750 γραμ. ζάχαρη
1,5 λίτρο τσίπουρο (περίπου 50 βαθμών)
κομμάτια κανέλα - γαρύφαλλα

Πλένουμε τα βύσσινα, αφαιρούμε τα κοτσάνια τα ρίχνουμε σε ένα βάζο μαζί με την ζάχαρη. Ανακατεύουμε και κλείνουμε καλά. Το τοποθετούμε στον ήλιο. Μετά από λίγες μέρες  δημιουργείται ένα πηχτό κόκκινο σιρόπι από το ζουμί των βύσσινων και την ζάχαρη. Ανοίγουμε ρίχνουμε το τσίπουρο, την κανέλλα, τα γαρύφαλλα, σφραγίζουμε πολύ καλά (για να μην εξατμιστεί το τσίπουρο) και αφήνουμε στον ήλιο για περίπου δυο εβδομάδες. Στραγγίζουμε καλά και αφήνουμε το ποτό που είναι θολό σ’ένα μπουκάλι να ηρεμήσει. Φιλτράρουμε (μ’ένα φίλτρο του καφέ ή βαμβάκι) ή περιμένουμε να κατακαθίσουν από μόνα τους τα μικρά αδιάλυτα και διαυγές πια το μεταφέρουμε στην φιάλη από την οποία θα το σερβίρουμε. Πίνεται και παγωμένο με τριμμένο πάγο.

Η παραπάνω είναι μια βασική συνταγή. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές. Κάποιοι βάζουν όλα τα υλικά μαζί, κάποιοι άλλοι αλέθουν νωρίτερα τα φρούτα κλπ. Είναι και αυτό ένα πεδίο που η φαντασία και η ευρηματικότητα  βρίσκει γόνιμο έδαφος. Δοκιμάστε με διάφορα φρούτα, έχοντας πάντα κατά νου ότι αυτό που κάνουμε είναι εκχύλιση (δηλαδή παραλαβή) των συστατικών του φρούτου (χρώμα, άρωμα, ζάχαρα, οξέα) με την αλκοόλη του τσίπουρου. Όσον αφορά την γεύση μπορείτε να το κάνετε πιο γλυκό, πιο ξινό, πιο δυνατό σε οινόπνευμα προσθέτοντας και δοκιμάζοντας ζάχαρη, λεμόνι, τσίπουρο.